Ειδήσεις νέα από την Άρτα και όλη την Ήπειρο - Ta Nea tis Mikrospilias
  • ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • I ❤ ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ
  • ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ TV
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πόλεμος τoυ '40 μέσα από τη ματιά Ιταλών φωτογράφων 16:32

23/12/2011

0 Comments

 
_Οι τελευταίες μέρες  του Οκτωβρίου, συνειρμικά συνδέονται, για τους μεγαλύτερους τουλάχιστον, με τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και το λεγόμενο "έπος της Αλβανίας".  'Ηταν μία άδικη επίθεση εκ μέρους των Ιταλών, οι οποίοι πλήρωσαν την ενέργεια τους αυτή, με μια ταπεινωτική ήττα...
Picture
Ιταλοί στρατιωτικοί κινηματογραφιστές στο μέτωπο
...Η Ευρώπη βρισκόταν στη δίνη του πολέμου, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1939. Στο πλευρό της Γερμανίας βρισκόταν η Ιταλία η οποία αφού κατέλαβε την Αλβανία, θεώρησε ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και με την Ελλάδα.

Όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος, οι δύο χώρες είχαν παρεμφερή πολιτικά συστήματα: Στην Ιταλία κυβερνούσε πραξικοπηματικά από το 1924 ο Μπενίτο Μουσολίνι, με το φασιστικό κόμμα που δημιούργησε, ενώ στην Ελλάδα ο Ιωάννης Μεταξάς.
Picture
Πορεία προς τα εμπρός: Διασχίζοντας ποταμό στην Ήπειρο
_
Ο τελευταίος με το κίνημα της 4ης Αυγούστου 1936 είχε εγκαθιδρύσει μία ιδιόρρυθμη δικτατορία η οποία τελικά συνέπλευσε με την Αγγλία και τους άλλους συμμάχους της εναντίον των δυνάμεων του Άξονα (Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).

Είναι ζητούμενο σ' έναν πόλεμο, άσχετα ποια πλευρά τον ξεκίνησε, να καταλήξει σε νίκη ενός από τους εμπλεκόμενους. Γι' αυτό πολύ συχνά βλέπουμε να χρησιμοποιούνται οι ίδιες τεχνικές και οι ίδιες μέθοδοι προπαγάνδας και από τις δύο πλευρές. Ένα σοφό γνωμικό λέει ότι: «Ένας πόλεμος που δε λογοκρίνεται, χάνεται!» Είναι πράγματι γεγονός ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις στη σύγχρονη ιστορία όπου η ρήση αυτή δεν επαληθεύτηκε. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος αυτός όλοι σχεδόν οι 'Ελληνες φωτογράφοι βρέθηκαν στο μέτωπο.

Το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικού που τραβούσαν, περνούσε από αυστηρότατη λογοκρισία πριν επιτραπεί η δημοσίευση του. Ανάμεσα σ' αυτές που δημοσιεύτηκαν βλέπουμε τραυματίες χαμογελαστούς, χωρίς εμφανή τραύματα ξαπλωμένους σε ολοκάθαρα λευκά σεντόνια, να κοιτάζουν τις όμορφες νοσοκόμες με ατσαλάκωτες λευκές στολές! Οι φαντάροι, στην ανάπαυλα των μαχών, διαβάζουν, παίζουν χαρτιά ή γράφουν στους δικούς τους.

Συχνές είναι οι σκηνές επιθέσεων οι οποίες σχεδόν πάντα, ήταν «στημένες» καθώς και οι ανάλογες «αποκρούσεις» εχθρικών επιθέσεων.
Picture
_
Τέλος σημαντικό ρόλο είχαν και οι φωτογραφίες των αιχμαλώτων. Αυτοί αποτελούσαν για κάθε στρατό το κερα­σάκι στην «τούρτα» της προπαγάνδας. Εμφανίζονταν λοιπόν καταβεβλημένοι και φοβισμένοι να έχουν αποδεχθεί τη μοίρα τους. Στην προπαγάνδα του πολέμου αυτές οι εικόνες αποτελούν «κλισέ» γι' αυτούς που νικούν αλλά και γι' αυτούς που χάνουν έναν πόλεμο!

Ένα δεύτερο γνωμικό το ίδιο σοφό με το προηγούμενο αναφέρει ότι «Υπάρχουν δύο μέτωπα σ' έναν πόλεμο: Αυτό που βιώνει ο φαντάρος (το πραγματικό) και εκείνο το οποίο "πρέπει" να φαντάζονται οι πολίτες στα μετόπισθεν. Είναι πολύ πιθανό να έχουν γίνει αντίστοιχες μελέτες από Ιταλούς ερευνητές αλλά το πρόβλημα της γλώσσας αποτέλε­σε σημαντικό εμπόδιο.

Φωτογραφίες όμως του πολέμου, που τραβήχτηκαν από Ιταλούς φωτογράφους, βρήκα πάρα πολλές. Οι τελευταίοι βέβαια δε διέθεταν την εξαιρετική οργάνωση των αντίστοιχων Λόχων Προπαγάνδας που χρησιμοποιούσε ο Γερμανικός στρατός.

Σημαντικό ρόλο, για την προώθηση προπαγανδιστικών ταινιών αλλά και φωτογραφιών, έπαιξε ο οργανισμός L.U.C.E (Φως).Η λέξη αποτελεί ακρωνύμιο του L' Unione Cinematografica Educativa, τον οποίο ίδρυσε ο Μουσολίνι το 1925 για την παραγωγή «εκπαιδευτικών» ταινιών για την επιμόρφωση του κοινού, πάντα βέβαια στο πνεύμα του φασισμού.
Picture
_Από αριστερά προς τα δεξιά:
Χριστούγεννα 1940 στο μέτωπο.
• Ιταλοί στρατιώτες γιορτάζουν γύρω από το στολισμένο δέντρο.
• Σκοπός στα άγρια βουνά της Ηπείρου.
• Λάφυρα των Ιταλών! Ελληνικό μικρό άρμα με την ονομασία «Εκδικητής».
• Σκηνή γνωστή και από την ελληνική πλευρά. Ιταλοί τραυματίας μεταφέρεται στα μετόπισθεν.Η φωτογραφία, όπως και οι περισσότερες, πρέπει να ήταν «στημένη».


Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο οργανισμός αυτός είχε ανάμεσα στα άλλα καθήκοντα του την επιλογή, λογοκρισία και διάθεση προς τον τύπο κινηματογραφικών ταινιών και φωτογραφιών.Όπως φαίνεται από τα παρατιθέμενα παραδείγματα οι φωτογραφίες των αντιπάλων μας είχαν πολλά κοινά σημεία με τις δικές μας: τη ζωή στο μέτωπο, τους φαντάρους στα πολυβόλα και τα χαρακώματα, τους ... αιχμαλώτους, την επίσκεψη του ηγέτη στο μέτωπο κ.ά..

Και εδώ βλέπουμε το ίδιο φαινόμενο: φωτογραφίες που είναι όλες τους σχεδόν «στημένες», τραβηγμένες από φωτογράφους που φοβούνται ή δεν τολμούν να καταγράψουν ρεαλιστικά τα στιγμιότυπα ενός πολέμου...

kgrek.blogspot.com
0 Comments



Leave a Reply.

    Αρχεία

    January 2014
    March 2013
    October 2012
    September 2012
    August 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012
    January 2012
    December 2011
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    July 2011
    June 2011
    May 2011
    April 2011
    March 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010

© COPYRIGHT 2010. Ta Nea tis Mikrospilias 24
  • ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
  • I ❤ ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ
  • ΜΙΚΡΟΣΠΗΛΙΑ TV
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ